Servitization

Servitization

Van product naar geïntegreerde (digitale) dienstverlening

Veel bedrijven voegen steeds vaker (digitale) diensten toe aan hun producten. Hierdoor verschuiven ze van een traditionele productleverancier naar een aanbieder van geïntegreerde product-dienst combinaties. Deze ontwikkeling staat bekend als servitization. Sommige bedrijven gaan nog verder en transformeren volledig naar een dienstverlener, waarbij het fysieke product slechts een middel wordt om die diensten te leveren.

Deze transformatie naar servitization vereist een solide en flexibele software-infrastructuur die de nieuwe bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt. Hieronder lichten we de cruciale aspecten van softwareontwikkeling toe die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van servitization oplossingen.

Modulaire software-architectuur

Een degelijke softwarearchitectuur vormt de ruggengraat van elke servitization-oplossing. Het is essentieel om een schaalbare en modulaire architectuur te ontwerpen die gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende bedrijfsbehoeften. Dit omvat het gebruik van:

  • Microservices: Voor flexibiliteit en onafhankelijke ontwikkeling van functionaliteiten.

  • Cloud-native oplossingen: Voor schaalbaarheid, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie.

  • API-gedreven ontwikkeling: Voor naadloze integratie met andere systemen en snelle innovatie.

Deze technologieën maken flexibiliteit en snelle iteratie in een agile werkomgeving mogelijk, essentieel voor het succesvol implementeren van servitization strategieën.

Data: de waardevolle grondstof in het digitale tijdperk

Effectief datamanagement is cruciaal voor succesvolle servitization. Bedrijven moeten in staat zijn om grote hoeveelheden data te verzamelen, te analyseren en te gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen in o.a. productgebruik, productstatus en klantgedrag. Deze inzichten maken het mogelijk om gepersonaliseerde en proactieve diensten aan te bieden, een kernonderdeel van servitization.

Dit vereist een solide data-infrastructuur, inclusief:

  • Data lakes: Voor het opslaan van grote hoeveelheden ongestructureerde en gestructureerde data.

  • Real-time analytics: Voor het direct analyseren van datastromen en het nemen van onmiddellijke actie.

  • Geavanceerde machine learning-algoritmen: Voor het ontdekken van patronen, het voorspellen van trends en het automatiseren van processen.

Zo werken we aan servitization oplossingen bij klanten waar meer dan 10.000 berichten per seconde op een kosteneffectieve wijze verwerkt worden. Vervolgens krijgen de gebruikers op basis van deze data, real-time, bedrijfsinzichten waarmee ze hun processen optimaliseren.

Software-integratie: digitale koppelingen met systemen

Servitization heeft invloed op verschillende systemen en processen, van product lifecycle management (PLM) tot aan servicemanagement en customer relationship management (CRM). Een koppeling of integratie is daarom essentieel. Als de benodigde data verspreid is over verschillende systemen die niet geïntegreerd zijn, is het onmogelijk om een actueel en volledig beeld te krijgen van de klant en de in gebruik zijnde producten.

Een goede integratie, specifiek gericht op servitization, zorgt ervoor dat data en functionaliteiten beschikbaar komen in zowel nieuwe als bestaande applicaties. Dit waarborgt dat alle processen optimaal ondersteund worden en er een eenduidig en actueel klantbeeld ontstaat, wat cruciaal is voor het leveren van gepersonaliseerde diensten.